Market

 

The farmers’ market in Kál takes place twice every week. We designed a large roofed structure that creates an open-air space for the sellers and their tables and also a small service-building at the end of the structure, which consists of toilets, storages and a mushroom-checking station. The market is designed to accept 250-350 visitors per day with an estimate of no more than 50 simultaneous visitors. The site of the market already has an agricultural shop that is connected directly to the street and is open most weekdays. The new market, located at the back part of the site with no direct street connection, can be approached from the back yard of the agricultural shop.

 

The market building has a white corrugated metal roofing covering a steel truss structure in the same color. The service block within the steel structure is made of concrete foundation blocks. The fence surrounding the site of the market is covered with the same corrugated sheets as the roofing. The corrugated fence is interrupted by a white steel sliding gate at the entrance of the market.

 

The new market has four layers. The first, hard, stone-like layer consists of all the concrete elements on the site, namely, the service block, all paved surfaces, selling tables and benches. The second layer, the truss structure made of white steel is the connection between the third layer of corrugated steel sheets and the first layer, i.e. the hard concrete pedestal of the market. The third metal sheet layer is the thinnest and lightest part of the building. It acts as a paravan, a neutral background to the most important, fourth layer, the new garden.

 

The garden has an important role in reinterpreting the stern industrial athmosphere of the site that is a result of its back-yard position and also of the unfriendly space proportions. The main element of the new vegetation, the line of trees leading from the entrance, navigates into the atrium and leads softly to the secondary service functions.

 

site: Kál, Hungary type: new building status: construction plans year: 2017 size: 400 m2 team: Judit Soltész + Zsófia Zétényi DLA + András Beke + Boglárka Kovács + Janka Járay + Ákos Polgárdi (SUBMACHINE)

Image credits: Zsófia Zétényi DLA + András Beke