Residental Park

 

The family houses of Dunavarsány are generally pulled to the street side of the building sites with just the minimal prescribed porch distances. This results in porches functioning mainly as car parking spaces and small gardens. The locals spend their time hidden from public in the bigger, closed back gardens. The floor-plan arrangements and the terraces of the existing houses also follow this lifestyle. This arrangement with its secluded and lonely character is a limitation in creating and maintaining an active community life.

 

This design is meant for young families who are to move here in the next few years, and who will need a more community-based life than what the current situation allows. With the simple gesture of pulling the buildings back against the backyard building borders, the new family houses will help generate community life by creating a more open and wide front garden with a calmer and more intimate back patio.

 

The design area consists of a dead-end road that is surrounded by seven building sites. This arrangement allows the road strech to act as a public area where car traffic is limited and where common areas such as a basket ball field can be established. The front gardens can be partially or fully covered with the help of bushes, crawler plants and other vegetation in case the owner wishes it to be more protected from the street. A narrow artifical creek / longitudinal water surface can be found in each back yard that helps improve the wildlife and the microclimate. The creek embraces the outer edge of the sites surrounding the road-end. It is maintained by a community water tank that collects the rainwater. The plants can be irrigated with the help of the same water tank on every site.

 

The roof ridges are parallel with the road, positioned in a South-North direction, thus the south-side roof surfaces are suitable for holding solar cells. The roofs are extended towards both the front and the back gardens thereby creating shaded and protected terraces on both sides of the buildings. The gable ends of the roofs allow the roof rooms to have vertical windows instead of the more expensive and technically complicated skylight windows. With this solution the appearance of the new buildings will be more elegant than the locally wide-spread mediterranean style family houses.

 

site: Dunavarsány, Hungary type: new buildings status: concept plans year: 2016 size: 7 x 250 m2 team: Judit Soltész + Zsófia Zétényi DLA + András Beke + Nóra Szűts

Image credits: Nóra Szűts, RJZS Architects